Titluri recente
You are here: Home / Va mai spun... / Obiceiuri ciudate de nunta

Obiceiuri ciudate de nunta

fun-weddingLumea e plină de tradiţii bizare, multe dintre ele sunt acum parte a istoriei diverselor popoare. Chiar daca suntem in post, vă prezint cateva obiceiuri ciudate de nunta care s-au practicat sau încă se mai practică în lume.
1. În unele sate din Africa, tinerii însurăţei îşi petrec noaptea nunţii în trei. Una dintre bătrânele satului, deseori una dintre soacre, îi însoţeşte pe tineri în dormitor pentru a certifica virginitatea miresei şi a-i explica ce are de făcut pentru a-şi satisface soţul. Daca “martora” consideră că mireasa este “experimentată”, poate susţine că aceasta din urmă nu a fost virgină şi poate cere anularea căsătoriei.
2. În Scoţia se practică “înnegrirea miresei”. Rudele şi prietenii acesteia o “răpesc” şi o acoperă cu cele mai urât mirositoare şi lipicioase substanţe pe care le găsesc. Miresele sunt acoperite cu un amestec de ouă, sosuri, unt, brânză, peşte, în principiu alegerea ingredientelor depinde de bunul plac şi imaginaţia răpitorilor. Odată ce mireasa este oficial “înnegrită” e plimbată prin oraş, prin baruri şi pub-uri.
3. Miresele şi femeile din comunitatea Tujia din China plâng înaintea nunţii. Obiceiul “plânsului de nuntă” se practică timp de o lună înaintea nunţii.
4. În India se spune că femeile Manglik Dosh (femeile născute când Marte şi Saturn se află în casa a şaptea) sunt blestemate să le moară soţii. Pentru a amâna moartea soţului ele trebuie să se căsătorească mai întâi cu un copac sau un alt obiect şi abia apoi cu un bărbat. Copacii şi celelalte obiecte sunt distruse pentru a le feri soţii de o moarte prematură.
5. În Fiji, bărbatul trebuie să meargă la viitorul său socru cu un dar pentru a-i cere fiica de soţie. Şi nu orice dar. Viitorul mire trebuie să ducă un dinte de balenă, simbolul suprem al bogăţiei. Dacă viitorul socru acceptă să-şi dea fiica de soţie, mirele trebuie să pregătească un festin pentru rudele miresei. Apoi, chiar înaintea nunţii, trebuie să-şi ducă mireasa la un tatuator pentru a o face şi mai frumoasă.
6. Într-un sătuc din Sabah, un stat malaiezian, tinerii însurăţei din comunitatea Tidong trebuie să nu-şi facă nevoile timp de 72 de ore. Pentru a se asigura că nu trişează nimeni, cei doi primesc cantităţi mici de apă şi hrană şi sunt urmăriţi îndeaproape de familie şi prieteni. Dacă tradiţia este încălcată tinerii căsătoriţi vor avea ghinion, căsătoria va fi blestemată sau copiii le vor muri la o vârstă fragedă.
7. In tara noastra se practica obiceiul “Ceva vechi, ceva nou”:
“Ceva vechi” reprezinta cuplurile prietene care se spera ca vor ramane aproape in timpul casatoriei. In mod traditional era vorba de o jartiera veche care era data miresei de catre o femeie fericita in casatorie, in speranta ca aceasta fericire va fi transmisa mai departe miresei.
“Ceva nou” simbolizeaza fericirea si viitorul prosper al tinerilor casatoriti.
“Ceva imprumutat” este adesea imprumutat de familia miresei si este un obiect de mare valoare pentru familia respectiva. Mireasa trebuie sa restituie acest obiect pentru a avea noroc.
Obiceiul ca mireasa sa poarte “ceva albastru” isi are originea in Israelul antic, unde mireasa purta o panglica albastra in par, in semn de fidelitate.

About Mihai Adam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


eight + 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>