Titluri recente
You are here: Home / Ironie si sarcasm / Politica / Incatusati de libertate

Incatusati de libertate

catuseConsider ca finalul Revolutiei din ’89 nu inseamna doar finalul dictaturii Ceausiste; nu inseamna doar finalul unei  unei “alte perioade istorice” parcurse de Romania. Ceausescu prin moartea sa garanteaza romanilor faptul ca “Patriotism” va rame un cuvant izolat, regasit in general doar in manualele de istorie.
Bucuria cauzata de idea unei exprimari libere, a sters cu succes lacrimile miilor de romani ramasi cu sechele in urma Revolutiei. Parea un nou inceput, parea un vis implinit. Libertatea de exprimare era vazuta ca si cheia care desface catusele sistemulti comunis.
Am vrut democratie, si o avem! Dar ce facem cu ea?
In anii 90 a aparut o noua expresie “E democratie, fac ce vreau!” Primul pas spre Romania actuala a fost facut. Ne-am asumat ingrijorator de repede raspunderea pentru orice urmare a “Libertatii”.
Ca urmare a libertatii de exprimare, s-au format multe grupurari noi si multi noi lideri. Monologurile cu tenta patriotica adresate multimilor au servit drept momeala pentru capturarea puterii. Si noi, romanii, am muscat din plin momeala.
Cine mai apreciaza democratia romaneasca in prezent? Cine mai apreciaza libertatea de exprimare in afara de “paparazzi”, sau ma rog… cum se scrie, care isi castiga existenta vanzand gogosi ce contin cocaina pentru mintea naiva.
Doua decenii de cand suntem liberi. Cine-si asuma raspunderea pentru libertate? Cine plateste pentru greselile libertatii? Ajunsa “in mainile cui nu trebuie”, libertatea poate fi cea mai periculoasa arma. Este acceptata de catre toata lumea si isi face simtite efectele mult timp dupa declansare.
Ce insemeamna de fapt, asumarea libertatii? Asumarea libertatii inseamna intelegerea deplina a modului in care aceasta “functioneaza”. Principiul de baza este simplu. “Orice element al libertatii atrage dupa sine urmari “.
Astept astfel raspunsuri la urmatoarele intrebari:

 • De ce sunt obligat sa am responsabilitati pentru stat, daca statul nu are responsabilitati pentru mine?
 • De ce trebuie sa platesc pentru faptul ca sunt roman?
 • De ce trebuie sa fac neaparat parte dintr-un partid politic pentru a putea face primul pas spre urmatoarea patura sociala?
 • De ce “Andrei”  a devenit inteligent de cand s-a inscris intr-un partid politic?
 • De ce “Andrei”  striga dupa mine pe strada daca sunt in alt partid decat cel in care s-a inscris el?
 • Cine plateste pentru faptul ca suntem furati de catre Stat?
 • Cine plateste pentru injuraturile ce le aud zilnic injuraturi pe strada?
 • Cine plateste pentru greselile “de tipar” aflate in facturile ce ni se trimit lunar?
 • Cine plateste pentru abuzulire “micilor si marilor” intreprinzatori asupra angajatilor?
 • Cine plateste pentru faptul ca parlamentarii nu au timp sa faca legi pentru Romania?
 • Cine plateste pentru faptul ca parlamentarii nu au chef sa faca legi pentru Romania?
 • Cine plateste pentru legile parlamentarilor?
 • Cine plateste pentru faptul ca generatiile viitoare vor sterge definitiv din dictionare cuvantul “Patriotism” si expresia “Dragoste de tara”?
 • Cine plateste pentru grsellile realizate pe parcursl ultimilor 22 de catre cei care ne conduc?

About Mihai Adam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 + eight =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>