Titluri recente
You are here: Home / Arta contemporana / Foto / Video / Trucuri pentru a fotografia luna

Trucuri pentru a fotografia luna

995758_489046804512858_1195557916_n

Fotografierea lunii in diferitele ei etape poate fi o sarcina dificila, dar cu putin ajutor, cei mai multi oameni pot invata cu usurinta sa realizeze fotografii de exceptie ale lunii. Luna este un reflector minunat de lumina, de cele mai multe ori pe un cer de noapte neagra, iar dimensiunea relativa a acesteia poate creea confuzii atat pentru amatori cat si pentru profesionisti. In continuare evidentiez cateva elemente, sfaturi utile si tehini de fotografie pentru a realiza o fotografie reusita a lunii.

Trepied

O baza sigura si stabila a aparatului de fotografiat este esentiala pentru capturarea lunii si a evita tremuratul aparatului. Nu spun ca luna este imposibil de fotografiat cu un aparat tinut in mana, dar pentru a evita blur-ul cauzat de miscare, trepiedul este cea mai buna solutie.

Calendarul și Fazele Lunii
Unii fotografi prefera sa fotografieze luna in momentul in care soarele este aproape apus si cerul este inca luminos. Aceasta perioada ofera posibilitatea de a incadra si detaliile din mediul inconjurator. De asemenea se poate realiza o fotografie a lunii cu tenta astronomica in orice moment din noapte. Daca optati pentru a doua varianta si respectati instructiunile urmatoare, veti obtine o imagine foarte asemanatoare cu cea atasata acestui articol.

Setările aparatului foto

Setarile aparatului de fotografiat inluenteaza mult rezultatul obtinut in fotografierea lunii. Luna este de obicei mult mai stralucitoare decat lumina ambientala. Recomand modul manual pentru a obtine un rezultat superior. Evident, nu este singura alternativa, dar e un pas mare spre aprofundarea cunostintelor despre fotografie.  De asemenea, este important sa stiti cum se regleaza expunerea, ISO si timpul de expunere in modul manual.

Timpul de expunere

Pentru a obtine timpul de expunere optim este nevoie sa va adaptati la conditiile din jur, precum si la factorii mentionati mai sus. Lipsa trepiedului implica un timp de expunere redus. Lumina ambientala, dimensiunea lunii, localizarea geografica, tipul de fotografie pe care doriti sa-l realizati sunt factori importanti care intra in ecuatia stabilirii timpului optim de expunere. Totusi, pentru a avea o valoare de referinta, puteti folosi 1/60.

Expunere

Valoarea optima a expunerii variaza in functie de obiectivul folosit si compozitia pe care doriti sa o realizati. Daca luna este plina si luminoasa, recomand ca expunere de referinta f16. Reglati, de asemenea ISO la o valoare intre 100 si 400. Personal, sunt adeptul valorilor ISO mici si minime. Cu un trepied la indemana, prefer sa cresc timpul de expunere decat valoarea ISO. Totusi, o valoare cuprinsa inte 100 si 400 este mai mult decat rezonabila pentru orice aparat.

Cablu Declanșator

Acest cablu exte util pentru a evita miscarea aparatului foto. Veti obtine acelas rezultat si cu orice alt tip de declansator . Ideea de baza este aceea de a nu misca aparatul foto in timpul declansarii. Daca nu aveti in dotare acest tip de dispozitive, puteti folosi functia timer (declansare cu intarziere) a aparatului foto.

Obiectiv

Este important sa folositi lentilele corespunzatoare pentru a obtine rezultatul dorit. Pentru o imagine astronomica, in care luna este singurul corp luminos din compozitie, recomand un tele obiectiv de 300-500 mm. Cu siguranta nu este cel mai accesibil obiectiv. Folosind   55-200 mm pteti incadra de asemenea luna astfel incat sa-i observatii detaliile. Daca doriti un peisaj in care sa apara si luna, recomand un obiectiv mid range , 24-105mm.

 

Fotografia atasta este realizata cu Nikon D7100 folosind un obiectiv de 55-200 mm si un trepied, cu urmatoarele setari ale aparatului:

  • Diafragma f/14;
  • Timp de expunere 1/10;
  • ISO 100;
  • Distanta focala 200mm

Evident, am aplicat o decupare (crop) fotografiei rezultate.

About Mihai Adam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


× six = 18

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>